Låt elden ge liv

Jag tänder detta ljus, och erbjuder ljuset till alla Buddhor. Friden och lyckan jag känner, strålar ut i kosmos.

Var kommer elden ifrån? Den behöver vissa konkreta villkor för att uppenbara sig, torrt brännbart material, syre och en gnista, då kan förbränningsprocessen träda in, men den är alltid där redo att visa sig. För mycket fukt så börjar det spraka, röka eller helt enkelt inte ta sig. Elementen samspelar ju så tydligt med varandra. Ibland måste vi blåsa in i brasan för att den ska ta sig, det behövs tillräckligt med syre och rörelse, men inte för mycket vind för då släcks elden.

För många år sedan var jag med i en dans pjäs under en av våra retreater med några bröder och systrar. Vi hade de 4 elementen som karaktärer i uppträdandet och jag var eld. Detta var under min första vistelse i Deer Park 2004. En vän som hjälpte oss med kostymerna föreslog att jag plockade några torkade Century plant blad, för att de målade skulle kunna se ut som lågor. Eftersom dessa växters långa spetsiga blad också har vassa taggar längs kanten av bladet, som trots att de var torkade var starka och skarpa, fick jag se till att hålla uppmärksamheten vid liv. Jag skaffade också tyg att svepa in mig med. Jag tänkte mig lava färgad, stark orange åt det röda hållet. När jag pratade med en av systrarna föreslog hon att jag skulle hålla mig till lågans färg eftersom i lavan eller glöden är det mycket jord element. Jag sa att i låga är det mer luft element, så detta var en klar upplevelse att alltings varande i inter-varande händer på ett spektrum av gråskala och inte begränsat till antingen eller, svart eller vit. Vi hade väldigt roligt och jag lärde känna alla bättre i processen. Vår föreställning erbjud även andra mycket glädje och jag stack ingen med taggarna inte ens mig själv.

Tider vid lägereld eller eldstad är så grundande och energigivande. Det känns som en direkt anslutning till tidigare generationer. Det är inte så länge sedan som vi använde oss av eld mer lokalt för uppvärmning och matlagning. Jag kommer ihåg min mormors eldstad, som var mer ett museum än använd eldstad, gjutjärns strykjärn och våffeljärn som tydligt värmts upp på en vedeldad gjutjärnsspis. Jag har flera monastiska syskon som växte upp på landsbygden i Vietnam och lagade mat över öppen eld. Många gånger används tallbarr för att koka ris, vilket jag sett under besök till Vietnam. Detta sätt att laga mat tar så mycket mer närvaro och kunskap om eld och värme än vad våra moderna kök erbjuder och utmanar oss till. Nyligen hörde jag att omkring 350,000 generationer av människor har levt som jägare och samlare innan den livsstil som vi nu tar för givet presenterade sig. Elementen öppnar upp en annan dimension av tid än vi normalt tänker oss.

När jag var 12 år gammal skaffade vi ett fritidshus som hade eldstad. Jag kommer ihåg de första besöken vi gjorde under tidig vår och jag och mina föräldrar låg kring eldstaden på golvet eftersom vi ännu inte hade sängar. Det var så härligt att sova tillsammans framför brasan och jag började lära mig att få igång och underhålla elden. Jag hade en favoritbild av brasan med viss mängd ved och lågor, så jag justerade brasan, gång på gång. Pappa uppmanade mig att låta brasan vara. Det hjälpte mig att se de olika stadierna och hur elden och det brännbara materialet samspelade när proportionerna ändras. Jag antar att det också blev mindre rök och aska som flög ut när jag lät brasan vara. Elden vet allt om att brinna. 

I den Buddhistiska traditionen använder vi bilder med eld både som hjälpsamma och ohjälpsamma. Till exempel pratar vi om medvetenhets träningarna som en fackla som lyser upp vår stig, elden eller glöden kan också symbolisera vår drivkraft, vår djupa avsikt och inspiration. Vi pratar också om solen av visdom. Men vi talar också om lågor av bedrövelse som bränner oss och orsakar lidande, ilska och hat, passion och begär ingår i dessa.  Frihet är nirvana och betydelsen av nirvana är att alla lågor släckts ut, vilket medför svalka och lugn. När vi relaterar till och övar med eld är det därför viktigt att vi kommer tillbaka till oss själva för att upptäcka hur eld visar sig i vårt känsloliv, våra tankar och våra handlingar. Hur förhåller vi oss till ilska, som finns i oss alla, och dess yngre syskon frustration, irritation och motvilja. Vi tränar oss i den mellersta vägen där vi inte förlorar oss i att uttrycka dessa tillstånd, som vi ser skapar så mycket lidande, men heller inte att till varje pris kuva elden. Vi behöver de hälsosamma aspekterna av eld i våra liv. För mig när jag känner det som starkast har elden av ilska omvandlats till beslutsamhet och stad fasthet och elden av begär tagit formen av djup intention att värna om mångas välmående.

När vi är ute på camping utflykter med monastiska syskon har vi ofta en eldstad igång på morgon och kväll. Den senaste resan, som jag förvånade mina bröder att jag kom på, då min kraft och energi efter cancerbehandlingen fortfarande var svag. Det var så enkelt att ta mig upp på morgonen, krypa ur min varma sovsäck och ut ur tipin vi sov i eftersom en av bröderna alltid vaknade tidigt och startade elden. Dessutom kokade han vatten till te. Vissa resor har vi kokat te vattnet över elden, men det är svårt att undvika en rökig smak, så vi kokar vattnet på gasspis. Efter en dag i naturen att komma samman runt lägerelden och äta middag, prata och sjunga känns så närande och befriande. Det känns som om min kropp och medvetande har ett så självklart och djupt förhållande till denna situation. Det är ju inte så konstigt med 350,000 tidigare generationer!

Vi är också väl medvetna att förbränning av allt material inte bara erbjuder ljus, värme eller kraft, men också gaser. En professor och klimatforskare i San Diego  har startat ett projekt med sina döttrar där de hjälper familjer i Indien med andra sätt att laga mat än över öppen eld. På den indiska landsbygden använder de normalt kakor av torkat kogödsel blandat med hö eller mer sällan ved som bränsle. Hur kan vi vara medvetna om eld i dess aspekter vi använder oss av den och förstå dess natur av inter-varande? 

De många skogsbränder som härjar, både de som startats av människor som skövlar skog och de som startar oavsiktligen släpper ut enorma mängder koldioxid i vår redan överansträngda atmosfär. Eftersom jag bott i södra Kalifornien under många år är vi ofta på utkik för bränder. Tidigare orsakades de av blixtnedslag, men nu startas de flesta av människans aktivitet. En slängd cigarett, en eldstad som inte släkts, en missriktad raket, gasläcka eller gnista ur elektriska system. Detta område har alltid haft bränder eftersom det är väldigt torrt under flera månader om året och många växter har genom årtusendena anpassat sig till detta, antingen genom ogenomtränglig bark som Giant Sequoias eller frön som kan gro efter eldsvådan. Men växtligheten kan inte hänga med i denna kraftiga ökning. Fler och fler människor har flyttat in till denna region de senaste 100 åren, trots jordbävningar och eldsvådor, på jakt efter fler soltimmar. Det har visat sig att sociala orättvisor smyger sig in även vid busk bränder då rikare områden har mycket bättre brandförsvar. Perioden för möjliga bränder har ökat från ett antal månader om året till hela året. När jag var i Alaska förra sommaren i augusti blev vi försenade en dag till vår vildmarks retreat eftersom den enda vägen var avstängd pga av eldsvådor som drabbat området under en tremånadersperiod. Att inte ha tillräckligt med regn i Alaska i augusti för att naturligt släcka eldarna är tydligt orsakat av klimatförändringen. 

Eld energin i vår värld är inte i balans med de andra elementen. Vi kan bidra på många sätt. Ett grundläggande sätt är att komma i kontakt med eld elementet och de andra elementen i vår egen kropp. Denna övning erbjöds i undervisningen om de fyra fundamenten av medveten närvaro (Satipatthana), som ett sätt av vara medveten om kroppen i kroppen, elementen som kroppen beståndsdelar. För mig är ett sätt att börja att komma i kontakt med värme på huden och fördjupa denna närvaro till värme i kroppen. Att komma i kontakt med hjärtats slag hjälper att känna den inre värmen och det kan hjälpa att hålla andan några ögonblick för att känna hjärtslagen. Njurarna är det organ i orientalisk medicin som producerar vital livskraft och värme. När vi blir mer uppmärksamma på dessa fysiologiska manifestationer av eld i vår kropp kommer det också bli lättare att uppmärksamma när vi börjar koka inombords. Med medveten närvaro kan vi då välja att inte erbjuda ytterligare bränsle till elden genom våra tankar eller handlingar. När elementen samspelar i balans är det också enklare att använda dess särdrag i vårt liv.

Så eldens närvaro är nödvändig för vår och alla arters överlevnad, men som allt annat behövs balans. Frustration, ilska och hat syns tydligt i vår civilisation. Genom mänsklig förbränning har vi helt dessutom satt eld elementet ur balans på en planetär skala och därmed även växthusgaser i vår atmosfär. Detta kallar efter ödmjukhet för vår samtidigt starka och sårbara ställning här på jorden, i vårt solsystem, i Vintergatans galax, i ett expanderande kosmos. Förändring är livets natur, så för att vi och kommande generationer av människor ska ha möjlighet att leva behöver vi förstå vårt förhållande till eld elementet, dess kraft och biprodukter bättre.
En rad som jag vägleds av från våra medvetenhets övningar är “Sanningen återfinnas i livet och jag ska observera liv inom och omkring mig i varje ögonblick, öppen att lära mig under mitt liv.“

Publicerad av jem_chanphapho

Startades av Jem (Chan Phap Ho) Fredriksson, våren 2020 med inspirationen att dela meditation och undervisning i medveten närvaro grundad i Thich Nhat Hanhs Plum Village tradition. Jems erfarenheter och omvandling i livet genomsyrar Hjärtats Glädjes sida och evenemang. Jem är Dharma lärare sedan 2010 och Qigong lärare sedan 2020.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: