Meditation i rörelse

Att vara närvarande, att veta vad som försiggår inom och omkring oss utan att reagera genom att stöta bort eller greppa tag om, är meditation och kan impregnera våra liv. Vårt liv består av denna kropp och medvetande: handlingar av tankar, ord och handling; fyra grundläggande positioner av kroppen: sitta, stå, ligga och gå; och är en del av livsväven som uppenbarar sig och sprider ut sig i alla riktningar och all tid. 

De flesta av oss har inte tid eller kan inte sitta ner länge. Vi kanske sitter mycket under våra dagar redan, så att sätta sig ner för att meditera kanske inte känns som vad vi längtar efter. Kanske längtar vi ändå efter att komma hem till oss själva, förena kropp och medvetande, erfara glädje och frid i denna stund. Då kan meditation i rörelse vara en gåva.

Själv har jag alltid känt en slags frihetskänsla, en livsglädje när jag rör kroppen. Det kan vara vandrandes i naturen, cyklandes genom stan eller dansandes. Rörelser i dagliga tillvaron genom livet kan också vara mer förankrade i kroppen och med jorden, när vi tränat oss i att komma tillbaka och vila med andningen, och tränat att uppmärksamma hur andning och rörelser kan stödja varandra för att flöde och flyt ska vara närvarande.

Rörelserna jag delar i videos som kan återfinnas nedan är sätt att i lugna och fokuserade rörelser nära vär medvetenhet och relationen mellan kropp och medvetande. De kan hjälpa oss att bli varse spänningar och stagnation och hjälpa dessa att lösas upp. Att ha ett ömt leende på läpparna kan påminna oss vilken gåva denna kropp är, att vi inte behöver göra rätt eller anstränga oss duktigt, men att låta oss ta vår tillflykt till flöde av andning och rörelse i ögonblicket.

Publicerad av jem_chanphapho

Startades av Jem (Chan Phap Ho) Fredriksson, våren 2020 med inspirationen att dela meditation och undervisning i medveten närvaro grundad i Thich Nhat Hanhs Plum Village tradition. Jems erfarenheter och omvandling i livet genomsyrar Hjärtats Glädjes sida och evenemang. Jem är Dharma lärare sedan 2010 och Qigong lärare sedan 2020.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: