Tacksamhet och Generositet

I denna video blogg talar jag om hur vi när vi är i kontakt med livet och erhåller dess gåvor och utmaningar, tacksamhet väcks och frodas. Med tacksamhet kan vi vara lyckliga. Denna 26 min inspelning öppnar upp sätt att förhålla oss och träna upp vår tacksamhet såväl som erbjuder reflektioner om vad som kan hindra och motverka tacksamhet från att uppenbara sig.

In övningen och uppvaknandet räcker det inte med att ha en intention, en önskan. Vi måste också hitta ett sätt att omsätta denna i olika handlingar i vårt liv. För att träna tacksamhet och generositet föreslår jag följande övning.

Tacksamhet: Ta en stund varje dag och skriv ner vad du är tacksam för. Låt det vara en naturlig process och flöde, vad har du uppmärksammat och uppskattat under dagen, i dig själv, i personer runt omkring dig, dina livsvillkor, naturen, vårt samhälle etc. Det behöver inte vara en uttömmande lista men ett antal aspekter som du också kan tillåta att fylla dig när du skrivit klart- Spendera lite tid att låta dessa ögonblick och möten nära dig på djupet. Om du bor med någon kan du också öva tillsammans och berätta för varandra i stället för att skriva ner.

Generositet: När en input att göra något vänligt, att erbjuda något uppstår, agera på den. Uppmärksamma om det är något motstånd… kanske kulturella vanor, kanske personlighets drag. I morse till exempel gick jag förbi en mamma med ett barn i vagn. När jag gick förbi tappade de en mössa och en vante. Min första impuls var att stanna, böja mig ner och plocka upp dem. En gnutta tvivel dök upp, tar jag på någon annans saker, kommer jag för nära. Jag lätt dessa tvivel passera förbi och följde min impuls att hjälpa till, gåvan togs emot och vi log mot varandra innan jag gick vidare. Det behöver inte vara svårare än så.

Publicerad av jem_chanphapho

Startades av Jem (Chan Phap Ho) Fredriksson, våren 2020 med inspirationen att dela meditation och undervisning i medveten närvaro grundad i Thich Nhat Hanhs Plum Village tradition. Jems erfarenheter och omvandling i livet genomsyrar Hjärtats Glädjes sida och evenemang. Jem är Dharma lärare sedan 2010 och Qigong lärare sedan 2020.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: