Tilltro – en kraft som färgar livet i fantastiska färger

När jobbar jag? När har jag semester? När lever jag?

Vad är min grogrund och ledstjärna i livet?

Vad är meningsfullt och värdefullt?

Jag har ställt mig dessa frågor och reflekterat över dem i sommar.

Jag jobbar bäst på morgnar och kvällar. Jag tar semester och gör ingenting varje dag, men inte hela dagarna. Jag strävar att vara så levande så mycket som möjligt.

Att vara vid liv, att läkas och växa, att tjäna livet och andra.

Kärlek.

Denna sommar leder jag också Fem Fantastiska Fredagar. Fem tillfällen där jag med meditation och undervisning utforskar de fem förmågorna och krafterna: tilltro, strävan, medveten närvaro, koncentration och insikt. På fredag går resan vidare med medveten närvaro (mindfulness). Precis som frågorna jag ställt mig har dessa krafter något med varandra att göra. De samverkar, berikar och förstärker varandra. I en kan vi finna de andra.

Här skulle jag vilja dela lite om den första kraften, som kan översättas som tro, tilltro eller förtroende. Tilltro är alltid tilltro till något. När jag upptäckte Buddhas undervisning var det som en blixt från klar himmel, intuitivt vetande och rationellt sinne var överens, här är någon som sett och beskriver livet och hur det fungerar. En uppmaning Buddha själv erbjöd var att tro inte på något bara för han säger det men om det slår an prova och se om det funkar, om det stämmer med din egen erfarenhet. Vi måste vara öppna och mottagliga för att lära något, men att inte svälja en växt som vi inte känner till är inte så klokt. Ursprungsbefolkning har använt flera steg att utforska växten för att lära känna den innan den sväljs. Denna insikt kan vi även använda med andlig och spirituell undervisning. Låt undervisningen strila in i medvetandet, när det som vill näras och släpp taget om det som inte känns lämpligt. Tilltro, bygger på ett utforskande och våra egna erfarenheter. Detta kan givetvis inkludera inspiration och tilltro till personer eller undervisning, som vi redan fått tilltro till. Tilltro kan alltid fördjupas och utvecklas. Mer om detta i de 15 minuter av undervisning jag erbjöd den 2 juli. Undervisningen följde direkt på en meditation, så det kan vara hjälpsamt att följa andningen och erfara kroppen några minuter innan du börjar lyssna.

Vill du vara med på någon av de återstående sessionerna kan du fortfarande anmäla dig!

Publicerad av jem_chanphapho

Startades av Jem (Chan Phap Ho) Fredriksson, våren 2020 med inspirationen att dela meditation och undervisning i medveten närvaro grundad i Thich Nhat Hanhs Plum Village tradition. Jems erfarenheter och omvandling i livet genomsyrar Hjärtats Glädjes sida och evenemang. Jem är Dharma lärare sedan 2010 och Qigong lärare sedan 2020.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: