Mitt liv är en trädgård

I retreaten Allt behöver näring för att leva och frodas i oktober, talade jag mycket om kultiverande. Livet och övandet av närvaro, kärlek och förståelse är som att ta hand om vår trädgård. Med medveten närvaro blir vi allt mer varse om växter i trädgården, jordmånen, sol och vatten tillgång, vilka frön som planteras, vad som rensas ut. Det hjälper oss att med närvarons ljus och riktning plantera och nära det vi vill skörda. Vi kommer också att märka de vanor vi har, de steg vi tar som inte alls leder i den riktning vi önskar.

En aspekt av medveten närvaro är att kunna känna igen, en annan att acceptera det som är, genom förståelsen att det finns anledningar till att det är just som det är. Ibland förlorar vi oss i förtvivlan över att trädgården är så vildvuxen, ibland vill vi skylla skicket på trädgården på någon eller något utanför oss. I båda dessa fall, som ofta är del av vår upplevelse, förlorar vi energi och ansvar att ta hand om det som är vårt att ta hand om.

Vet jag vart och på vilket sätt jag vill vandra genom livet?

Vet jag vilka slags växter, blommor och frukter jag vill ha i min trädgård?

Genom att komma tillbaka till andningen som kommer och går i kroppen, kan känslor och tankar lugnas. Vi kommer tillbaka gång på gång till andningen för att landa in i mer lugn och stillhet. På denna plats kan vi ta in frågorna ovan. Låta dem landa in i vårt medvetande utan att behöva tänka på eller lista ut.

landa in i andningen med stöd av ljud från klockan

I odlandet är det inte bara vad vi planterar och vattnar som spelar in, men även hur vi gör det och med vilken avsikt. Detta påverkar frönas livskraft och potential att groddas och växa sig starka. Genom de kurser, retreater och andra evenemang jag erbjuder får vi tillfälle att kultivera, att ta steg och fördjupa vår förståelse om vår djupa vilja i livet samt hjälpsamma sätt att levandegöra detta i vårt liv steg för steg.

Med ett steg kan ny klarhet uppstå och vi ser tillvaron från ett nytt perspektiv. Själv har detta hänt genom att jag inser att jag har haft för många kanaler av kommunikation. Jag har därför känt in och kommit fram till att denna blogg endast då och då kommer användas. Däremot kommer jag mer regelbundet, förhoppningsvis en gång i månaden skicka ut Hjärtats Vågor ett e-post meddelande med inspiration, insikter och någon resurs för övandet. Där kommer jag också skicka ut info om och ibland special erbjudanden till olika evenemang. Jag skickar Hjärtats Vågor till de som deltagit i något av evenemangen jag ordnat och lämnat sin e-post adress.

För att bidra till ditt välmående erbjuder jag nu materialet till Vecka 1 av 7 Veckors Livskonst i Nuet gratis. Temat för Vecka 1 är Andas, Lever, Ler, Varje vecka inkluderar undervisning, meditation och övning, samt kalligrafi på temat.

Må kärlek och frihet spridas inom oss och i vår värld – Jem Chan Phap Ho

Vill du ta del av Vecka 1 och Hjärtats Vågor i framtiden, så fyll i din information här:

Publicerad av jem_chanphapho

Startades av Jem (Chan Phap Ho) Fredhamn, våren 2020 med inspirationen att dela meditation och undervisning i medveten närvaro grundad i Thich Nhat Hanhs Plum Village tradition. Jems erfarenheter och omvandling i livet genomsyrar Hjärtats Glädjes sida och evenemang. Jem är Dharma lärare sedan 2010 och Qigong lärare sedan 2020.

Lämna ett svar

%d