What´s New?

Hej kära vänner! Jag hoppas att året 2023 så här långt känns nytt, kanske utmanande och inspirerande samtidigt?

En god vän och munk bror är känd för att fråga ”What´s New?” när han träffar någon eller när han kommer in i ett rum. Det är alltid en öppenhet och nyfikenhet som följer frågan. Den ställs inte bara av vana, utan det finns en genuin vilja att ta till sig vad som händer och är levande i denna stund med den han möter. Detta är ett sätt att öva Beginner´s Mind, att vara öppen och receptiv att uppleva och göra nya erfarenheter, eftersom denna stund är just detta ”ny”. Varje ögonblick är nytt, och med ens har det passerat. Vår erfarenhet kan också göra sällskap med nybörjarens öppenhet, men vi litar inte helt på att de vi förväntar oss eller det vi tidigare varit med om är vad som faktiskt uppenbarar sig i stunden. Detta är en konstart.

Hur gör du dig tillgänglig för livet i denna stund

Häromdagen tittade jag på det första blogg inlägget som gjordes i maj 2020. Det var mitt tidigare munk jag som spelade in en kort video med avsikten med denna blogg och hemsida. Givetvis har både avsikten och vad vi kallar jag förändrats. Jag känner mig så mycket friskare, starkare och gladare idag än när den videon spelades in. Jag har också bosatt mig beständigt i Sverige, lämnat munk livet och stigit in i ett nytt, tredje liv. Att se videon hjälper mig att ta tillvara denna dag och dess gåvor genom att bli varse att det inte alltid varit så här.

Hjärtats Glädje har fortsatt sedan dess och kommit till uttryck på många sätt, men jag är inte säker på att det blivit som det var tänkt. Någonting sattes igång och genom att erbjuda min erfarenhet och inspiration sedan dess har någonting som inte kunde förutses uppenbarat sig. Det är ju fantastiskt. Detta är nytt! Det är ju så livet funkar.

Jag skulle vilja introducera ett par nya aspekter på denna sida. Under Hem finns två nya sidor, Butik och Resurser.

Resurs sidan samlar upp lite av det material som uppstått och erbjudits de senaste åren.

På Butiks sidan kan kurser köpas med kortbetalning och materialet blir tillgängligt på en gång. Detta hjälper att få ett flöde som inte kräver lika mycket administration för mig. Jag hoppas detta kommer funka även för dig. Jag försöker komma ihåg att vid anmälan till retreat eller köp av kurs lägga in att om du har frågor eller funderingar kring beloppet hör av dig så hittar vi en lösning. Egentligen skulle jag vilja kalla Butiken för Hjärtats Gåvor, men det blir lite missvisande. Det vittnar om min avsikt att erbjuda allt på Hjärtats Glädje ur hjärtat för att det ska vara hjälpsamt och stöttande för många på sin läkande och utvecklande resa i livet. Men missvisande eftersom jag ber om en gåva tillbaka. För att kunna fortsätta med Hjärtats Gåvor behöver jag även ta emot gåvor som uttrycker sig genom betalning i pengar. På detta sätt cirkulerar omsorg och generositet.

Från och med den 1 februari kommer den digitala kursen Mindfulness i ett aktivt liv finnas tillgänglig i butiken. Du kan redan nu läsa om kursen och se ett par korta videos som introducerar denna nya kurs här!

Alldeles nytt är en podcast episod som liggerpå Down with the Dharma. Det är en samtal jag hade med goda vänner och före detta munk bröder John och Dat, mestadels om Bodhicitta (hjärta/sinne av kärlek som vill vakna upp för att vara till nytta).

Jag har lagt till detta samtal/intervju till de resurser som erbjuds på Engelska under Sun om Wisdom – offerings in English.

Må du tillåta dig att ta till dig den näring och inspiration som är verkligt hjälpsamt för dig denna dag och i detta livet. Glada hälsningar Jem

Publicerad av jem_chanphapho

Startades av Jem (Chan Phap Ho) Fredriksson, våren 2020 med inspirationen att dela meditation och undervisning i medveten närvaro grundad i Thich Nhat Hanhs Plum Village tradition. Jems erfarenheter och omvandling i livet genomsyrar Hjärtats Glädjes sida och evenemang. Jem är Dharma lärare sedan 2010 och Qigong lärare sedan 2020.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: