Stigen Hem – Mindfulness retreat i Plum Village traditionen, 25 – 29 oktober 2023

Välkommen att ta steg i glädje, frid och kärlek tillsammans på vackra Mundekulla retreatcenter i höst.

Vi längtar alla hem. Vi har kanske idéer om vad det är eller vart vårt hem befinner sig. Vårt hem kan vi uppleva på många olika sätt och nivåer. För att vara hemma, måste vi vara här. Så länge vi är på väg någon annanstans kan vi inte njuta av välbefinnandet av att vara hemma. När vi är hemma kan vi vara tillfreds, inspirerade, trygga och hitta vår plats i livet. Detta slags hem är portabelt, det är inte begränsat till en bostad, vi kan kalla det vårt djupa hjärta.

När kropp, känslor, sinne, medvetande är förenade i stunden är vi vid liv, vi är hemma. Vi separerar ofta vägen hem från att vara hemma. Vi skiljer medlen från målet. Under denna retreat kommer vi genom meditation och mindfulness övning genom dagen att uppleva aspekter av vårt hem. Tillsammans andas, sitter, går och äter vi på ett sätt som inbjuder glädje, frid och kärlek. På denna sätt kan vi börja inse att stigen och hemmet inte kan separeras. Ensamhet, rastlöshet, otillräcklighet och annat lidande vi blir medvetna om under retreaten välkomnas också. När vi kan möta vårt lidande och tillåta det in i vårt liv och hem finns det en möjlighet att omfamna och läka. Vi omvandlas och utvecklas.

Denna retreat är grundad i Thich Nhat Hanhs Plum Village tradition av engagerad och tillämpad buddhism. Alla är välkomna att delta oberoende av tidigare erfarenhet, livs- och andliga åskådningar, ålder, etnicitet, kön, eller sexuell orientation. När en grupp människor kommer samman bildas en gemenskap av öppenhet och omsorg, som när glädje, frid, kärlek och frihet i oss alla.

Jem – Chan Phap Ho leder retreaten och är Dharma lärare i Thich Nhat Hanhs Plum Village tradition sedan 2010, (munk i tradition 2003-2020). Jem kommer erbjuda daglig undervisning på temat Den Ädla Åttafaldiga Stigen (Den fjärde av Buddhas Fyra Ädla Sanningar). En av de åtta aspekterna är medveten närvaro, som hjälper oss att känna, uppleva och medvetandegöra vad som sker inom och omkring oss stund för stund. De andra hjälper oss såväl i vårt meditations övande som vårt dagliga liv. Retreaten kommer även erbjuda ett utforskande av fem principer som hjälper oss reflektera över våra handlingar och dess konsekvenser (De Fem Medvetenhetsövningarna). De är baserade i medkänsla och viljan att inte skapa lidande för oss själva och andra. För de deltagare som vill ta emot och öva dessa principer i livet, kommer det finnas möjlighet till detta i en ceremoni på söndagen.


Utövandet av medvetenhet, av närvaro är en mänsklig kapacitet. Vi behöver inga trossatser för att öva på att låta våra tankar, ord och handlingar impregneras av närvaro. När vi själva omsätter undervisning och instruktioner av acceptans, omfamning och se på djupet, lättar våra bördor och vårt välmående börjar skina.

Under retreaten kommer vi öva medveten närvaro sittande, liggande, stående och gående meditation, delnings grupper där vi lyssnar och delar från hjärtat, vandring genom skogen, måltider i tystnad, tid i natur och i rörelse (Qi Gong).

Emma Dinmali kommer erbjuda två tillfällen av Tension/Trauma Release Exercises (TRE). TRE hjälper kroppen att släppa tag om gammal och ny stress genom naturlig skakning. Vi kommer att använda tekniken för att stödja en djupare vila in i närvaron i kroppen. Vilket hjälper oss att förkroppsliga övandet och varandet. Mer om Emmas arbete på Inre Frihet.

Denna retreat inkluderar vegetariska måltider tillsammans (delvis i tystnad) som hjälper oss integrera närvaro när vi äter och samtalar med varandra. För bidra till känslan av gemenskap kommer vi ha fika paus på eftermiddagen, samt delningsgrupper dagligen. Vi kommer inkludera någon ceremoni samt firande av vår tid tillsammans.

Under denna resa lär vi oss sätt och övningar som kan användas även hemma i vår vardag och hjälpa oss att nära vårt mod, klarhet och kärlek. Dessa är nödvändiga element i en djup omvandling och bidrag till ett nytt sätt att leva på denna dyrbara jord.


Information från Mundekulla:

 • Kostnad för kost och logi betalas vid incheckning kl 16-18 den 25 oktober.
 • Deltagare tar med lakan och handduk. Kan hyras för 150 kr/set i receptionen vid
  incheckning.
 • Deltagare städar sitt rum. Slutstädning kan köpas för 300 kr/rum. Icke utförd städning
  debiteras med 400 kr.
 • Levande ljus får inte användas på rummen.
 • Husdjur får inte medfölja. Det finns ett hundhotell ca 10 km från Mundekulla,
  http://www.skurebohundhotell.se
 • Möjliga transporter till Mundekulla: Det är enkelt att ta sig till Emmaboda. Från Köpenhamn och Göteborg går direkttåg med ca tre timmars restid och från Stockholm drygt 4 timmar. Taxi från Emmaboda kan bokas via Bens Taxi tel. 0471-101 00 för ca 300:-/bil enkel resa. (Boka gärna en vecka innan och minst 2 dygn i förväg). Vi har även en samåkningsgrupp på Facebook där du kan önska eller erbjuda skjuts till ett specifikt event på Mundekulla.
 • Vi serverar vegetarisk mat. Meddela eventuella önskemål om vegankost
  samt allergier under i anmälan under Meddelande.

Vi kommer att vara ute för gående meditation och vandring, så ta med skor och kläder som hjälper dig att vara bekväm. Det är bra att förbereda sig på att inte vara tillgänglig och kommunicera via elektroniska medel under dessa dyrbara 4 dygn tillsammans, mer än vad som är absolut nödvändigt.

Kurskostnad för dessa 4 dygn är 2,800 kronor. Kostnad för kost och logi tillkommer och betalas i receptionen vid ankomst. Kurskostnad betalas till Hjärtats Glädje (enskild näringsverksamhet, Jerker Fredhamn) vid anmälan. Du kan betala med Swish till:0707389849, eller genom banköverföring. Vill du ha kvitto skriv gärna det i anmälan under Meddelande. Din plats på retreaten bekräftas i och med inbetalning av kursavgiften.

Vid avbokning betalas kursavgift minus administrationsavgift om 300 kr ut, fram till den sista september. Därefter sker återbetalning av kursavgift endast vid avbokning på grund av sjukdom.

Onsdag den 25 oktober:
Incheckning kl 16.00 -18.00
Middag kl 18.00
Retreaten inleds kl 19.30
Söndag den 29 oktober
Retreaten avslutas vid 15-tiden

När du fyllt i och skickat anmälan kommer sammanfattning av din anmälan att dyka upp på den uppdaterade sidan. För att se detta, skrolla ner till denna nedersta delen av den uppdaterade sidan. Du kommer även få ett e-post meddelande om några dagar.

%d bloggare gillar detta: